Tillagning i mikrovågsugn kan vara snabb och enkel – men är mikrovågor säkra för din mat?
Är mikrovågor dåliga för din hälsa? Nästan alla amerikanska hem har en mikrovågsugn. Bekvämligheten de erbjuder är obestridlig. Men trots den utbredda användningen av mikrovågsugnar och deras utmärkta säkerhetsresultat, har vissa människor kvardröjande tvivel om att matlagning med mikrovågor på något sätt gör maten mindre hälsosam genom att ta bort näringsämnena ur maten. Gör matlagning med mikrovågor det? Är mikrovågsmat hälsosamt? Mer om sånt här hittar du på https://xn--kksproffset-rfb.se/.
Så fungerar matlagning i mikrovågsugn
Att förstå hur mikrovågsugnar fungerar kan hjälpa till att förtydliga svaret på dessa vanliga frågor. Mikrovågsugnar lagar mat med energivågor som liknar radiovågor men kortare. Dessa vågor är anmärkningsvärt selektiva och påverkar främst vatten och andra molekyler som är elektriskt asymmetriska – ena änden är positivt laddad och den andra negativt laddad. Mikrovågor får dessa molekyler att vibrera och snabbt bygga upp termisk (värme) energi.
Är mikrovågor säkra för att laga din mat?
Vissa näringsämnen bryts ner när de utsätts för värme, oavsett om det är från en mikrovågsugn eller en vanlig ugn. C-vitamin är kanske det tydligaste exemplet. Men eftersom tillagningstiderna i mikrovågsugnen är kortare gör matlagning med mikrovågsugn ett bättre jobb med att bevara C-vitamin och andra näringsämnen som bryts ner vid uppvärmning.
När det gäller grönsaker berövar kokning dem i vatten en del av deras näringsvärde eftersom näringsämnena läcker ut i matlagningsvattnet. Till exempel förlorar kokt broccoli glukosinolat, den svavelhaltiga förening som kan ge grönsaken dess cancerbekämpande egenskaper (liksom smaken som många tycker är särskiljande, och vissa tycker är äcklig). Är ångande grönsaker – även mikrovågsånga – bättre? I vissa avseenden, ja. Till exempel håller ångad broccoli på mer glukosinolat än kokt eller stekt broccoli.
Är mikrovågor dåliga för din hälsa?
Den tillagningsmetod som bäst bevarar näringsämnen är en som lagar mat snabbt, värmer mat under kortast tid och använder så lite vätska som möjligt. Mikrovågsugn uppfyller dessa kriterier. Att använda mikrovågsugnen med en liten mängd vatten ångar i huvudsak mat inifrån och ut. Det håller i sig mer vitaminer och mineraler än nästan någon annan matlagningsmetod och visar att mikrovågsmat verkligen kan vara hälsosamt.
Men låt oss inte gå vilse i detaljerna. Grönsaker, i stort sett hur du förbereder dem, är bra för dig, och de flesta av oss äter inte tillräckligt av dem. Och är mikrovågsugnen bra eller dålig? Mikrovågsugnen är ett tekniskt underverk, ett mirakel av bekvämlighet – och ibland näringsmässigt fördelaktigt att starta upp.